Somalia - Ett land i kris.
Somalia har sedan 1991 saknat en giltig författning och centralregeringen har näst intill varit dysfunktionell. Detta allt eftersom stora delar av landet har varit uppdelat i olika klaner med tillhörande krigsherrar som kontinuerligt stridit mot varandra och även utformat egna lagar. Man har vid flertalet tillfällen försökt skapa och upprätthålla en välfungerande regering men utan resultat. Alla övergångsregeringar som bildats har varit allt för svaga och har bara kunnat kontrollera begränsade områden runt om i landet.
Varje år publicerar Transparency International ett korruptionsindex för att kartlägga de flesta länders korruption runt om i världen. Förra året var Somalia det landet som rankades som världens mest korrumperade land och detta avspeglar sig i landets ekonomi. Till exempel delas det varje månad ut runt 1,6 miljoner dollar i form av bland annat biståndsmedel som ska finansiera den somaliska övergångsregeringen med mera. Den största delen av dessa pengar befaras dock att försvinna i korruption.
Utöver problem med korruption har även Somalia många andra finansiella problem att ta itu med. Bland annat behövs en fungerande valuta då växelkursen idag kan variera mellan olika städer och att den finns i olika sorters varianter. Man har skulder till utlandet bestående av nästan tre miljarder dollar som för tillfället gör det omöjligt att låna mer pengar då inga skuldbetalningar har skett sedan 1990. Det importeras även mer varor än vad det exporteras vilket leder till ett stort handelsunderskott och det sker även en omfattande smuggling av illegala varor som vapen och den narkotikaklassade växten khat.
Somalia är ett land i obalans och problemen ser inte ut att avta. En dåligt fungerande skola som leder till att läskunnigheten är låg, militanta islamistiska grupper försöker driva igenom en fundamentalistisk form av islam som inte lämnar plats för någon annan religion, torka som leder till svältkatastrofer, eventuella och forna inbördeskrig med enorma konsekvenser, dåligt fungerande pressfrihet, politisk instabilitet, korruption, statsskulder, fattigdom, undernäring, hög spädbarnsdödlighet med mera.
Frågan är om Somalia är ett hopplöst fall eller om det faktiskt kommer bli bättre. Idag ser det inte ut som det även fast FN arbetar aktivt med att hjälpa och stötta Somalia inom många områden. Det kanske till och med är så att FN är otillräckliga när det kommer till att försöka reparera ett land som redan är så pass trasigt som det är. Problematiken ligger självfallet inte i FN:s händer utan det är Somalia som enskilt land som måste försöka vända på den negativa trenden. Frågan är om de lyckas eller ej, den som lever får se.
Teodor Karlsson
Teodor Karlsson
Källor finns i kommentarerna.
Kommentarer
Postat av: Teodor
http://www.landguiden.se/Lander/Afrika/Somalia
http://www.transparency.org/policy_research/surveys_indices/cpi/2010/results
Trackback